Noia amb por per invasió de formiga boja a Barcelona
ACTUALITAT

Salten les alarmes a Barcelona per la reaparició de la ‘formiga loca’: què és

La ‘formiga loca’ ha tornat a aparèixer a Barcelona després de la seva erradicació mitjançant un tractament agressiu l'any 2019

La ‘formiga loca’ (Paratrechina longicornis) ha reaparegut a Barcelona. I com no podria ser d'altra manera, ho ha fet generant preocupació a la ciutat. Després de la seva detecció al port de Barcelona l'any 2019 i la seva erradicació mitjançant un tractament agressiu, aquesta espècie invasora ha tornat.

De fet, la formiga boja ha estat vista novament en cèntriques zones de Barcelona com Montjuïc i plaça Catalunya. Segons informes de La Vanguardia, la presència de la ‘formiga loca’ a Barcelona confirma que l'espècie continua establerta a Catalunya.

La ‘formiga loca’ amenaça novament Barcelona

El recent descobriment el va fer Carlos Pradera, especialista en insectes, que adverteix sobre les capacitats de ràpida propagació d'aquesta espècie. “Les obreres d'aquesta formiga col·laboren molt bé entre elles per estendre's ràpidament”, explica Pradera. En aquest sentit, compara aquesta espècie amb la formiga argentina.

Tot i ser una espècie invasora, la ‘formiga loca’ no suposa cap risc per a la biodiversitat, ni per a la salut pública. De fet, prefereix els exteriors i no causa picades a les persones. Tot i això, l'expert destaca el problema de les supercolònies creades per la ‘formiga loca’ perquè es connecten entre si i desplacen altres formigues autòctones o invasores.

“Estem buscant la manera de controlar aquestes noves colònies”, admet Pradera. Els focus d'activitat han estat identificats al cementiri de Montjuïc i als jardins de Costa i Llobera, a la muntanya màgica de Barcelona.

Vistes de Barcelona des d'un mirador amb el Sol posant-se

Més espècies de formigues a la ciutat

La ‘formiga loca’ coexistirà a Barcelona amb almenys quatre espècies més de formigues. Es tracta de l'argentina, la lleona, la faraona i la Lasius neglectus. La incertesa persisteix sobre com aquestes espècies conviuran entre si i si se n'uniran d'altres a la “competència” pel domini de Barcelona.

Una plaga de formigues molesta, però no té res a veure amb una altra que també va aparèixer a Barcelona. El passat mes de gener va sortir a la llum que els veïns de Diagonal Mar feia temps que denunciaven que una plaga de rates els fa la vida impossible. Els més afectats, segons va explicar Betevé, són un grup de persones que surt cada nit, a partir de les 21.30 h, per treure a passejar els gossos. És en aquell moment quan es troben corrent per les voreres.

No hi ha dubte que Barcelona ha de revisar els protocols sanitaris. La higiene als carrers de la ciutat és primordial per controlar i posar fi a aquest tipus d'invasions.

➡️ Actualitat

Més notícies: