Què són les velelles blaves, les criatures que han envaït moltes platges de Catalunya
Aquest animal de la família de les meduses ha tenyit de blau alguns punts de la costa catalana en els últims dies
Banyar-te al mar i trobar-te amb la visita inesperada de meduses és una de les pors més esteses per als banyistes. Sentir-se en perill i davant de la possible picada d'aquest invertebrat és una situació que no agrada a ningú. Bé, doncs igual de sorpresos s'han quedat els veïns d'alguns pobles costaners de Catalunya aquests darrers dies.
La raó ha estat l'arribada d'un mantell blau d'uns animals semblants a les meduses, però que, en realitat, no ho són. Es tracta de les anomenades velelles blaves i la seva primera aparició va tenir lloc fa alguns dies a la Costa Brava. La calor de fa unes setmanes n'ha aguditzat l'expansió i aquests dies també s'han pogut veure en altres punts.
Unes meduses que inunden les platges catalanes
Concretament a la platja de Gavà, Barcelona, i de manera especial a Roda de Barà, Tarragona. Els banyistes i les persones que passejaven per la platja s'han quedat atònits davant de la quantitat d'exemplars d'aquest animal. Tot i això, les autoritats insten a la tranquil·litat i expliquen quin tipus d'animal marí és el que s'està emportant el protagonisme.
En aquest sentit, l'Ajuntament de Roda de Barà ha explicat a través de les xarxes socials que les velelles no són meduses com a tals. Encara que sí que prové de la mateixa família, aquestes són totalment inofensives per a l'ésser humà, ja que no piquen. De fet, el seu principal aliment és el que capten amb els tentacles i es basa en larves i ous de peixos i petits crustacis.
La previsió dels ajuntaments no és netejar les platges de la seva presència, sinó que esperen que sigui el mateix mar el que, igual que les ha portat, se les torni a emportar. Tot i això, la gran quantitat apareguda fa que cridi l'atenció, especialment, pel seu vistós i bonic color.
La calor ha atret aquest tipus de meduses
A les velelles blaves a Catalunya també se'ls coneix com a barqueta de Sant Pere. I no són més que una mostra que alguna cosa està canviant.
El fresc d'aquesta setmana sembla que hagi fet oblidar que la primavera ja va arribar, però la veritat és que al Mediterrani encara conserva la calor de fa unes quantes setmanes. La qual cosa, es converteix en el brou de cultiu perfecte perquè aquest tipus d'espècies campin a plaer.
Més notícies: