Ni Reis Mags, ni el Pare Noel: aquesta és la tradició que arrasa aquest Nadal
Un tronc és el protagonista de totes les cases de Catalunya que el cuiden perquè porti molts regals
Nadal és sinònim de família, amor i felicitat. També de tradicions. I avui dia, malgrat que el món vola tan de pressa, hi ha tradicions que se segueixen mantenint intactes.
Un exemple és la del Tió de Nadal. És una tradició nadalenca catalana que té un tronc de fusta com a protagonista. Però no un qualsevol, sinó un decorat amb una cara somrient, cobert amb una manta per protegir-lo del fred.
Així mateix, porta un típic barret català anomenat barretina i també se'l coneix com Caga Tió. La seva aparició al voltant de principis del mes de desembre fa que les cases s'omplin d'il·lusió. Així mateix, de feina, ja que cal oferir-li una sèrie de cures perquè, finalment, pugui donar regals.
Com cuidar el Tió de Nadal
Fa uns anys el Tió de Nadal apareixia a casa sense més ni més. Un dia qualsevol sense esperar-lo es plantava al menjador o a la cuina i impregnava la llar de la màgia de Nadal. Recentment, s'ha posat de moda sortir a buscar-lo al bosc.
De fet, són diverses les ciutats les que organitzen sortides per buscar el Tió de Nadal. Sota un arbre, amagat entre arbustos o al mig de plantes. Sigui on sigui, cada família troba el seu i el prepara per endur-se'l a casa.
És aleshores quan comencen uns dies de cures i màxim afecte. Els més petits de casa seran els encarregats de donar menjar al Tió de Nadal i revisar que no li falti de res. Tot plegat té un fi: que el dia de Nadal cagui regals.
La competència del Tió de Nadal
El Tió de Nadal no és l'únic protagonista de les festes de Nadal. Tampoc no és l'únic que porta regals. Així que es reparteix la feina entre els Reis Mags, el 6 de gener, i el Pare Noel, el 25 de desembre.
De debò no hi ha competència, sinó acumulació de somnis i il·lusió. Així ho han explicat també des de Suchard, la famosa marca de torrons que ha analitzat l'impacte d'aquesta festivitat a la societat. Els resultats, com no podria ser altrament, fan gust de tradició, cultura i família.
Més notícies: