El negoci que té molt de futur a Catalunya: mou 2.100 milions d'euros
La intel·ligència artificial augmenta també el nombre de treballadors que es dediquen a aquest tipus de negocis
El desplegament comercial de la intel·ligència artificial a Catalunya ha generat un impacte econòmic significatiu. Segons informen des d'El Periódico, aquest tipus de negocis tenen ingressos addicionals de fins a 800 milions d'euros per al sector. En aquest sentit, en el darrer estudi d'Acció, la comunitat ha experimentat un augment extraordinari en el nombre d'empreses dedicades a aquesta tecnologia.
En només quatre anys, el nombre d'empreses s'ha gairebé triplicat, passant de 180 el 2019 a 488 el 2023. Aquest creixement ha estat acompanyat per un increment a l'ocupació, amb 14.500 treballadors dedicats al sector de la intel·ligència artificial. Aquest fenomen és considerat una fita important, ja que demostra la capacitat del sector per generar ocupació i no simplement reemplaçar-lo.
El posicionament català davant aquesta nova realitat
L'informe destaca que Catalunya s'està posicionant com a líder en intel·ligència artificial al sud d'Europa. La comunitat ha atret 475 milions d'euros d'inversió internacional, ubicant-se així com el cinquè destí d'Europa en termes de finançament per a la intel·ligència artificial.
El conseller delegat d'Acció, Albert Castellanos, atribueix aquest progrés a les capacitats de Catalunya. Així com a les polítiques de desenvolupament impulsades pel Govern per fomentar l'ús de la tecnologia.
A més, destaca el territori com un brou de cultiu per a diverses tecnologies emergents. Incloent el 5G, la supercomputació, el blockchain i els semiconductors. L'informe també analitza el panorama global de la intel·ligència artificial.
En aquest sentit, es preveu un creixement exponencial els anys vinents. De fet, s'espera que, per al 2030, aquesta tecnologia mogui 1,8 bilions de dòlars. Això representa sis vegades més que les xifres estimades per al 2024.
Empreses que ja ho fan servir i veuen els seus beneficis
En l'àmbit mundial, empreses com Amazon, Alphabet i Microsoft encapçalen el rànquing d'ingressos generats per la intel·ligència artificial. De manera destacada, Catalunya acull la meitat de les deu primeres empreses en presència o inversió.
Tot i això, l'informe també destaca els desafiaments que enfronta l'avenç de la intel·ligència artificial. En aquest sentit, també s'inclouen aspectes com les preocupacions sobre el consum d'energia, els canvis en l'estructura laboral i professional, els riscos en ciberseguretat i la propagació de desinformació.
Així i tot, no hi ha cap dubte que Catalunya es troba en una posició privilegiada per liderar el desenvolupament i la implementació de la intel·ligència artificial al sud d'Europa. Tot això, aprofitant les oportunitats econòmiques mentre aborda els desafiaments que acompanyen aquesta tecnologia en constant evolució.
Més notícies: