Imatge de Joan B. Culla, historiador català, a TV3
ACTUALITAT

Mor l'historiador català Joan B. Culla

Culla, professor durant 46 anys a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), ha mort als 71 anys d'edat


L'historiador i escriptor català Joan Baptista Culla ha mort aquest dimecres, 29 de novembre, als 71 anys. Professor d'història durant 46 anys a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Culla s'havia llaurat un nom com un dels historiadors més prestigiosos del panorama actual català. Culla patia un càncer des de feia temps.

Va ser a l'inici del curs 2022-23 quan tot va començar a canviar per a Culla. L'aparició del càncer va ser el preludi del final per a un historiador que va començar a impartir classes a la UAB al 1977. La transició va marcar el punt de partida d'una trajectòria com a docent que Joan B. Culla va combinar fent d'escriptor i articulista.

Culla, escriptor i articulista

Al seu llegat Joan B. Culla deixa una dotzena de llibres i va ser col·laborador El País. Mitjà amb què va tenir una disputa el 2017, en plena eclosió del Procés. La seva col·laboració amb el diari va ser suspesa, justament, en aquell clima de màxima tensió en la política catalana.

Pel que fa als llibres, Culla va ser l'autor de La història viscuda: Memòries (2019); La tierra más disputada: el sionismo, Israel y el conflicto de Palestina (2005); El tsunami: Com i per què el sistema de partits català ha esdevingut irreconeixible (2017); Breve historia del sionismo (2009); Israel, el somni i la tragèdia: del sionisme al conflicte de Palestina (2005); El republicanisme lerrouxista a Catalunya (1986); El catalanisme d'esquerra: del grup de L'Opinió al Partit Nacionalista Republicà d'Esquerra (1977); La premsa republicana (1990); La dreta espanyola a Catalunya (2009); Amb Poblet al cap i al cor: El Pare Bernat Morgades i el seu temps (2021) y Derecho a discutir (2014). 

Culla també va tenir un breu pas per TV3, on va presentar el programa Segle XX, el 1990. Espai on Culla va repassar i va donar el seu punt de vista sobre tots els canvis històrics esdevinguts durant el segle passat.

Finalment, segons va néixer Digital , Culla va emprendre un viatge a França amb la seva dona el mes d'agost passat, sabedor que seria l'últim. Ferm defensor de la causa d'Israel —ara que el conflicte és, novament, tendència—, Culla va decidir passar els darrers dies en silenci.

Descansi en pau.

➡️ Actualitat

Més notícies: