Imatge de fons d´una persona forçant una porta i una altra imatge d´un post a Facebook amb el text desenfocat i una imatge de la porta d´un pis

ACTUALITAT

El missatge sorprenent i vergonyós d'un okupa de Barcelona: 'Necessito entrar'

Una persona que volia convertir-se en okupa va escriure un text en xarxes que ha deixat sense paraules i indignat més d'una persona

Sens dubte el de les okupacions és un dels temes més polèmics entre els ciutadans. I cada nou cas que té alguna cosa destacable es fa molt viral a les xarxes socials. Gran part de la població ja està cansada de la situació i ho deixa veure.

Catalunya és la comunitat de tot Espanya més afectada. Segons dades del Ministeri de l'Interior, es tracta de la comunitat autònoma amb més okupació de tot el país, però no només això. La dada que més sorprèn és que les tres comunitats que la segueixen (Andalusia, el País Valencià i Madrid) no arriben a sumar entre totes tantes okupacions com Catalunya sola.

Tot i això, la resta d'Espanya no es lliura tampoc d'aquesta pràctica que porta de cap a milers de propietaris. I si hi ha alguna cosa que està indignant molt últimament és el que està passant a xarxes.

I és que, potser molts no ho saben, però amb l'auge de l'okupació, molts estan aprofitant les xarxes socials per crear grups d'ajuda. Okupes o ciutadans que busquen ser-ho, demanen allà consell, ajuda i comparteixen experiències.

Però això no és l'única cosa. Hi ha altres ciutadans que, en vista de la situació, es dediquen a oferir cases o pisos buits a través de les xarxes.

El missatge d'un okupa que està indignant

Un dels últims missatges que s'ha vist a les xarxes i ha causat força enrenou és el d'una persona anònima que escrivia en un d'aquests grups, a Facebook. Ho feia demanant ajut per poder okupar un pis concret de Barcelona.

"Hola bon dia, necessito entrar a aquest pis, em trobo en una situació molt difícil però no conec gaire sobre el tema de l'okupació, els agrairia si em poguessin ajudar", es pot llegir al missatge. Amb ell, dues imatges de l'entrada del pis a què es refereix la persona.

Imatge d´un missatge a Facebook al costat de dues fotos de l´entrada d´un pis
Es tracta d'un missatge que ha estat vist a Facebook | Facebook

Com es pot llegir, la persona parla de la seva mala situació i demana ajuda per poder entrar com a okupa a un pis que no és propietat seva. Podríem portar-nos les mans al cap per una cosa així. Ja no només tenir la intenció d'okupar, sinó per demanar ajuda per a això a través de xarxes, però la veritat és que és una cosa força habitual.

Des de fa uns anys s'han anat donant, cada cop més, aquestes situacions. Grups de Facebook, o altres xarxes socials, en què s'escriuen posts similars a aquest. Molts demanen ajuda per entrar a algun pis, altres pregunten per si algú coneix algun pis disponible per ser okupat.

Altres fins i tot consulten per les millors tècniques per poder obrir la porta d'una casa. Per exemple, s'han arribat a veure missatges com ara:

"Estem pensant a okupar una casa però necessitem informació i ajuda, si us plau. Volem saber si hi ha alguna manera de fer-ho amb el menor perill judicial possible".

Imatge de dos missatges a xarxes socials sobre okupacions de participants anònims
Cada cop hi ha més missatges d'aquest tipus | Facebook

A més, la cosa no acaba aquí, i és que hi ha un altre tipus de missatge que es veuen molt també. I aquests són el que ofereixen pisos per ser okupats. Hi ha moltes persones que, aprofitant-se de la situació, en treuen benefici.

Posen 'en venda' pisos per a okupes, ofereixen claus a canvi de diners o prometen ajudar a entrar a algun pis a canvi d'una recompensa, per exemple. Entre ells es pot trobar per xarxes missatges com els següents:

"Tinc un pis de banc per entrar per dins amb ajuda de veí, però se li ha de donar uns diners" o "Som una parella jove que hem de marxar del pis on estem! Està reformat i moblat és un baix amb 3 veïns només... Si algú li interessa, li donem les claus per 200 € a Granada".

Una situació que es porta donant força temps i no sembla, de moment, que es pugui controlar.