Muntatge de la Fundació Julio Muñoz Ramonet i Barcelona

ACTUALITAT

El jardí secret de Barcelona on pots entrar sense pagar ni un cèntim

El jardí de la Fundació Julio Muñoz Ramonet, un espai de tranquil·litat gratuït al centre de Barcelona

Trobar un espai a Barcelona on gaudir de la natura i la tranquil·litat és molt complicat. Tot i això, encara queden llocs poc massificats on passar una estona agradable al centre de la capital catalana.

Un d'ells, el jardí de la Fundació Julio Muñoz Ramonet, és el que han publicat a Instagram Orda Twins, dues creadores de contingut poloneses, durant la seva estada a Barcelona. I és que els jardins d'aquesta fundació estan oberts durant cada dia de l'any, de manera gratuïta, de deu del matí a vuit del vespre.

Font dels Jardins de la Fundació Muñoz Ramonet
Els jardins de la fundació estan oberts durant tots els dies de l'any | Fundación Julio Muñoz Ramonet, Ajuntament de Barcelona

L'històric jardí al centre de Barcelona

El jardí de la Fundació Muñoz Ramonet, també conegut com el jardí de Can Fabra, és un espai obert al públic que es troba al carrer Muntaner, 282, de Barcelona.

Aquests jardins van ser dissenyats el 1916 pel paisatgista Jean-Claude Nicolas Forestier. Un any més tard es va construir la casa principal, coneguda com a palau del Marquès d'Alella. Tot i això, el 1933 es va construir un bloc d'habitatges que va fer que el jardí perdés 526 m².

Imatge de la Fundació Muñoz Ramonet a la seva primera etapa
Els jardins van ser dissenyats el 1916 pel paisatgista Jean-Claude Nicolas Forestier | Fundación Julio Muñoz Ramonet

Anys més tard, el 1945, Julio Muñoz Ramonet, un empresari del sector tèxtil, va adquirir aquest terreny i va ordenar una remodelació dels jardins al paisatgista Joan Mirambell i Ferran el 1956.

El 1991, després de la mort de l'empresari, l'Ajuntament de Barcelona hereta els terrenys. Aquest llegat es va paralitzar per impugnació dels hereus. Tot i això, després d'un litigi que va durar 15 anys, els terrenys van ser reconeguts com a municipals i el jardí va ser restaurat i més tard obert al públic el 2016.

Al mig de Barcelona

Després de la restauració, l'Ajuntament de Barcelona va reconvertir la piscina de casa en un estany i va substituir la vegetació en mal estat. A més, també es van conservar arbres d'alt valor que es trobaven al jardí, com l'auró de Montpeller o el lledoner.

Jardins de la Fundació Muñoz Ramonet
L'Ajuntament de Barcelona va reconvertir la piscina de la casa en un estany | Ajuntament de Barcelona, Fundación Julio Muñoz Ramonet

Més tard, l'Ajuntament també va renovar els sistemes de reg i enllumenat, a més de restaurar les portes d'accés als carrers de Muntaner, Marià Cubí i l'Avenir.

Aquests jardins, amb la seva múltiple vegetació i arrecerat pels seus murs que l'aïllen del soroll del carrer, fan que aquest sigui un lloc amb un encant especial. Tant els seus jardins com la Fundació Julio Muñoz Ramonet són visitables, encara que per accedir a l'interior de l'edifici cal reservar entrada.

➡️ Actualitat

Més notícies: