La històrica escola que tanca per sempre a Barcelona
L'escola, que està ubicada al centre de Barcelona, posa punt final a una etapa en la qual ha acompanyat a desenes de famílies
Després de 84 anys de servei educatiu al cor de Barcelona, l'escola Sagrat Cor de Ribes anuncia el seu adeu definitiu. La notícia ha estat rebuda amb sorpresa i consternació per part dels pares i alumnes de l'escola. Sens dubte, marca la fi d'una etapa per a aquesta històrica institució del districte de l'Eixample de Barcelona, tal com van avançar des de Metropoli.
Inicialment, la direcció de l'escola va contemplar limitar el cessament d'activitats a les etapes d'infantil i de primària. Tot i això, a causa de diverses circumstàncies, s'ha pres la decisió de tancar completament les portes. La matrícula actual de l'escola puja a 258 estudiants.
La causa del tancament de l'escola de Barcelona
La causa principal darrere d'aquesta dràstica mesura és la disminució de l'alumnat en els primers cursos. Així mateix, aquesta està agreujada per la disminució de la població infantil i l'insuficient finançament que reben els col·legis concertats a Barcelona. Per contra, s'ha donat un augment del 17% a la matrícula dels centres públics a la mateixa zona de Barcelona durant els últims vuit anys.
Per part seva, el Consorci educatiu s'ha compromès a acompanyar l'escola en aquesta decisió. Així com a garantir l'escolarització dels alumnes a través d'un procés extraordinari de preinscripció.
El Departament d'Educació també ha expressat el reconeixement cap a la tasca de l'escola al llarg de la seva història. Destacant el compromís amb una educació inclusiva i de qualitat a Barcelona.
El desafiament de les escoles concertades
La fi de l'escola del Sagrat Cor de Ribes no és només el final d'una institució educativa a Barcelona. També és el reflex dels desafiaments que enfronten les escoles concertades en un context de canvis demogràfics i financers.
Una escola concertada és un tipus de centre educatiu que rep finançament públic, però que també té autonomia per gestionar el projecte educatiu, la selecció de professors i l'admissió d'estudiants. Aquestes escoles acostumen a ser gestionades per entitats privades com organitzacions religioses, fundacions o associacions sense ànim de lucre.
A diferència de les escoles públiques, les concertades reben fons públics per cada estudiant matriculat. Però també poden rebre finançament addicional d'altres fonts com ara donacions privades o quotes pagades pels pares.
Més notícies: