Francisco, el doctor darrere del part històric de l'Hospital Clínic de Barcelona
El 2 de gener va néixer a l'Hospital Clínic de Barcelona el segon nen amb mare trasplantada d'úter a Espanya
El cicle de la vida ens pot semblar senzill i que es pot resumir en: “néixer, créixer, reproduir-se i morir”, però, en realitat, amaga moltes complexitats pel mig. Especialment, el moment de la reproducció es pot tornar molt complicat per a algunes mares.
Aquest és el cas de moltes dones que, per diversos motius, al llarg de la història han tingut dificultats per tenir fills. Tot i això, el que en èpoques anteriors hauria suposat una sentència sense pal·liatius, l'avenç de la ciència i ments brillants com la del doctor Francisco Carmona permeten fer miracles.
Amb més de 30 anys d'experiència, Francisco Carmona ha estat responsable de dos naixements de nadó per mare amb úter trasplantat a Espanya. Es tracta d'una autoritat al camp de l'endometriosi i ocupa el càrrec de cap del Servei de Ginecologia i Obstetrícia de l'Hospital Clínic de Barcelona.
L'octubre del 2020 es va realitzar el primer trasplantament d'úter a Espanya del qual, el març del 2023, va néixer el Jesús. Després d'això, el 2022 es va fer el segon trasplantament d'úter, del qual, finalment, el 2 de gener del 2024 va néixer el segon nen per una mare trasplantada d'úter.
Aquests són els casos de la Tamara i la Maira, dones que pateixen la síndrome de Rokitanski, una malaltia genètica que fa que la dona neixi sense úter. Aquesta és una condició obligatòria perquè es pugui fer el trasplantament d'úter. En el primer cas, va rebre l'úter de la seva germana, mentre que a la Maira li va ser trasplantat l'úter de la seva mare.
Ambdós casos van ser un èxit i, mentre que a la Tamara li va ser retirat l'úter perquè va decidir no tenir més fills, amb la Maira treballen en el segon.
“És com anar a la Lluna”
En una entrevista oferta a El Español, Francisco Carmona comenta que esperen que, en un futur, el trasplantament d'úter es pugui fer més enllà de dones que pateixin la síndrome de Rokitanski. "Hi ha moltes més dones que se'n poden beneficiar, com dones que han perdut l'úter perquè han tingut un tumor o tenen úters que no funcionen", assegura Carmona.
A més, assegura que amb els casos de Tamara i Maira, Espanya es col·loca a la “Champions League” en aquest camp. Al món hi ha vuit equips que han estat capaços de dur a terme el trasplantament, un suec, un alemany, un brasiler, tres nord-americans i el que lidera Francisco Carmona. “Perquè ens fem una idea, quirúrgicament parlant, és com anar a la Lluna”, comenta el doctor.
Debat ètic al voltant del trasplantament d'úter
Tot i això, malgrat l'èxit, hi ha un debat ètic al voltant d'aquesta pràctica quirúrgica que, segons Carmona, és positiu que existeixi. Com que es tracta d'una operació de risc per a un òrgan que no és vital, es defensa que aquests recursos es podrien dedicar per alguna altra cosa.
Tot i això, Carmona argumenta que “l'esterilitat és una malaltia. Nosaltres, com a tècnics, hem demostrat que és possible, que hi ha una solució tècnica per a un problema tècnic”. “Per què podem trasplantar una cara a una persona que pateix moltíssim, però no podem trasplantar l'úter a una dona que pateix moltíssim?”, reflexiona per acabar el doctor.
Més notícies: