Un home somrient assenyala un gran pa rústic sobre una taula de fusta amb un fons borrós.
ACTUALITAT

Aquest és el forn de Barcelona que té el millor pa de pagès de tot Catalunya

El jurat del certamen ha valorat diversos aspectes del producte, com la seva esponjositat, escorça, mida i sabor

Si t'agrada menjar i, especialment, un bon pa de pagès, arriben bones notícies per a tu. I és que vivim en un món on ja hi ha concursos de tot i per a tot. I, com no podria ser altrament, també per escollir quin és el millor pa de pagès de Catalunya.

En aquesta ocasió, el títol de Millor Pa de Pagès Català 2024 torna a Barcelona de la mà de Marc Casamitjana. És un mestre forner de Montserrat Forners, un forn artesanal amb més de 130 anys d'història ubicat al barri del Guinardó. Aquesta és la segona vegada que Casamitjana rep aquest prestigiós guardó, després d'haver-lo guanyat prèviament el 2022.

El guanyador va competir amb forners d'altres fleques reconegudes. Forn Mistral (Barcelona), Forn Massana (Cornellà de Llobregat), Forn l'Espurna (Berga) i Forn Sistaré (Reus), en van ser altres concursants. El certamen va tenir lloc el 23 de novembre al Teatre Municipal de Banyoles.

Entrada il·luminada d'un forn anomenat Montserrat amb prestatges plens de productes fornejats.

Un llegat reinventat que manté el pa de pagès com a centre

Fundada el 1894, Montserrat Forners ha sabut combinar tradició i innovació. Tot i formar part d'una família de forners, Casamitjana inicialment va optar pel món empresarial. Tot i això, fa set anys va decidir agafar les regnes del negoci familiar.

A partir de llavors, es va posar a aprendre tècniques modernes i redissenyant els processos d'elaboració del pa. "Som un projecte petit que aposta per la qualitat, els ingredients i la salut a través de l'alimentació", va explicar Casamitjana. Aquest any, va presentar una versió evolucionada del pa de pagès.

Aquest nou producte conté només dues farines i ha aconseguit refinar els processos de fermentació per aconseguir una molla més tova i esponjosa. El pa de pagès guanyador destaca per la seva forma rodona, crosta caramel·litzada i molla alveolada de textura suau i aroma de cereal.

La seva elaboració segueix estrictes estàndards de la IGP, com a llargues fermentacions i cocció en forn de pedra. Tot això garanteix un producte més saborós i digerible.

Una persona tallant un pa rústic sobre una taula de fusta.

El secret de l'èxit del millor pa de pagès

Casamitjana també va subratllar la importància dels ingredients de proximitat i la col·laboració amb petits productors locals. Sens dubte, elements clau per oferir qualitat i sostenibilitat. Aquest enfocament us ha portat a guanyar múltiples premis, com el Millor Pa de Sant Jordi i el Millor Coca de Sant Joan Creativa.

La final va comptar amb la presència de públic que també va reconèixer trajectòries destacades al sector. A més del trofeu, Casamitjana va rebre un premi en metàl·lic de 2.000 euros. D'aquesta manera, es consolida com un referent a la fleca artesanal catalana.

➡️ Actualitat

Més notícies: