Muntatge d´una botiga i el cartell d´H&M
ACTUALITAT

Una famosa marca de roba anuncia el tancament de tres de les botigues a Catalunya

H&M ha anunciat un ERE que preveu el tancament de 28 botigues a tot el país i l'acomiadament de gairebé 600 treballadors

L'empresa sueca H&M ha anunciat que presentarà un Expedient de Eegulació d'Ocupació (ERO). Aquesta mesura suposa el tancament de 28 botigues a Espanya, cosa que afectarà 588 treballadors de l'empresa, tal com han apuntat des de CC. OO. i UGT.

De moment, es desconeix quina serà l'afectació a Catalunya, tot i que es preveu el tancament de tres botigues a Barcelona. I és que, tal com han assegurat els sindicats en un comunicat conjunt, H&M també preveu fer un ERO a les oficines de l'empresa a Barcelona. Tot i això, aquesta mesura no suposarà el tancament total de les seves oficines a la ciutat comtal.

De fet, la plantilla d'atenció en línia de Barcelona ha convocat set de vaga per reclamar millores salarials. A més, també reclamen el reconeixement de categories professionals i la implantació de plusos després d'assumir tasques que no remunerades.

Un grup de treballadors, convocats per la CGT a les portes de la botiga de H&M
La plantilla d'atenció online de Barcelona ha convocat set de vaga per reclamar millores salarials | ACN

Aquest ERO s'ha anunciat amb temps, ja que el nou Reial decret obliga l'empresa a comunicar amb sis mesos abans que es constitueixi una mesa negociadora.

La intenció de H&M és iniciar el procés de negociació el pròxim mes de setembre.

Els treballadors de H&M en peu de guerra des del juny

El mes de juny passat, pocs dies abans de les rebaixes, més de 4.000 treballadors d'H&M a Espanya van dur a terme aturades i concentracions per exigir millores laborals i salarials.

Aquestes aturades sindicals es devien a un conflicte laboral per un ERO que va acabar amb 349 acomiadaments i la reducció de jornada de fins a 170 persones a Catalunya. I és que en aquest ERO anterior, la botiga de H&M situada al Portal de l'Àngel i a la Rambla de Barcelona, es van veure obligades a abaixar la persiana.

Diverses persones participen amb una pancarta on es pot llegir
Aquesta mesura suposa el tancament de 28 botigues a Espanya, cosa que afectarà 588 treballadors de l'empresa | Europa Press

Tal com apunten des dels sindicats, l'empresa va acabar aprovant incentius per vendes de botiga, que repercutia en un increment salarial per als venedors. A més, també van acceptar un increment efectiu de les plantilles, ja que la situació anterior incrementava una sobrecàrrega de treball a la plantilla.

El 2023, H&M va tancar més de 300 botigues a tot el món. El benefici de l'empresa sueca va ser de 612 milions d'euros entre el desembre del 2022 i l'agost del 2023, és a dir, un 61% més que el 2022.

Tot i això, i malgrat l'increment del 61% dels beneficis, l'empresa sueca ha decidit desfer-se de 28 botigues a tot Espanya, tot i que encara no s'hi ha pronunciat. Aquest ERO afectarà gairebé 600 treballadors, tot i que encara no se sap quin serà l'impacte total.