El dia que Barcelona prohibirà els cotxes amb etiqueta groga de la DGT
Barcelona s'ha posat fil a l'agulla per mitigar els efectes de la contaminació provocada pel trànsit
Barcelona ja s'ha posat fil a l'agulla per aplicar una nova prohibició. Concretament, la Generalitat ha anunciat que a Barcelona es preveu millorar la qualitat de l'aire i reduir la contaminació a les zones urbanes.
Segons el nou Pla de qualitat de l'aire, horitzó 2027, els cotxes amb etiqueta groga de la DGT no podran circular per la zona de baixes emissions (ZBE). La restricció no és immediata i s'aplicarà a partir de l'1 de gener del 2028.
Aquesta decisió afectarà principalment els cotxes dièsel, encara que alguns vehicles de gasolina també es veuran perjudicats. El pla de Barcelona preveu una primera fase de restricció de la circulació per als cotxes dièsel amb etiqueta groga abans d'aquesta data límit.
Una mesura per a cotxes que podria arribar abans del previst a Barcelona
Concretament abans de l'1 de gener del 2026, en resposta als avisos de contaminació de NO2. Això suposarà una prohibició permanent dos anys després, per reduir l'emissió de gasos contaminants i millorar la qualitat de l'aire. Tot i aquesta restricció general, s'establiran autoritzacions excepcionals per a cotxes que no compleixin els requisits ambientals.
Així com excepcions per a serveis d'emergència i essencials, persones amb malalties o discapacitats i persones amb mobilitat reduïda, entre d'altres. A més, Barcelona exclourà les restriccions als cotxes de persones amb ingressos inferiors a certs llindars econòmics.
L'excepció per a alguns que circulin per Barcelona
Aquesta mesura també inclourà un període d'exempció per a determinats vehicles, com ara les furgonetes i els implicats en la distribució de mercaderies sense etiqueta. En aquest cas, tindran un màxim de tres anys per ajustar-se als requisits o trobar-hi alternatives de mobilitat més sostenibles.
Amb aquesta iniciativa, Barcelona vol reduir l'impacte negatiu de la contaminació atmosfèrica sobre la salut pública. També contribuir a la transició cap a un model de mobilitat més sostenible i respectuós amb el medi ambient.
Es preveu que el nou pla de qualitat de l'aire sigui aprovat com a decret les setmanes vinents. D'aquesta manera, es consolidarà la nova política de gestió de la mobilitat urbana de Barcelona.
El transport públic cada cop més car
Si vius a Barcelona i creus que aquesta mesura no t'afecta perquè fas servir transport públic, tenim notícies per tu. Tot i que la tarifa del transport públic ha estat tres anys congelada, aquest 2024 ha pujat de preu.
Després de la guerra d'Ucraïna, el conflicte de Gaza i sumat a la pujada de l'IPC, la tarifa del transport pública s'ha vist alterada. Per això, l'ATM ha encarit els preus del transport públic, però ha mantingut les bonificacions d'alguns títols concrets.
De fet, l'ATM ha decidit incrementar aquest preu un 6,75%. Així doncs, un bitllet senzill ha passat de costar de 2,40 a 2,55 €.
Més notícies: