Imatge de diversos coloms a la plaça Catalunya de Barcelona en un primer pla
ACTUALITAT

La raó per la qual hi ha tants coloms a Barcelona

El 1929, el cap de cerimònies de l'Ajuntament va creure que omplir la plaça Catalunya de coloms donaria un toc únic a la ciutat


És un dels clàssics de plaça Catalunya. Com el Cafè Zuric o mítica Casa Pich i Pon de Puig i Cadafalch. Els coloms s'han convertit en un element més de la cèntrica plaça barcelonina.

Però hi ha un problema. N'hi ha masses. Creuar la plaça Catalunya de punta a punta ha esdevingut una odissea. I la causa la trobem en l'exagerada afluència de coloms que s'hi concentren.

I per trobar el perquè d'aquest afluix desmesurat de coloms ens hem de remuntar gairebé cent anys enrere. Va ser el 1929 quan un cap de cerimònies de l'Ajuntament va creure que omplir la plaça de coloms seria una bona idea. Va creure, segons el seu punt de vista, que la convertirien en quelcom únic. En un element distingit i especial de la capital catalana.

Doncs bé, ha acabat sent així.

Imatge de diversos coloms junts a un dels espais de Plaça de Catalunya a Barcelona

El perquè de tants coloms

El 1929 es va celebrar l'Exposició Internacional. Aprofitant l´arribada de l'esdeveniment a la capital catalana, Manuel Ribé, cap de cerimònies de l'Ajuntament, va promoure una iniciatova que perduraria en el temps: omplir la plaça Catalunya de coloms. Això, va creure, atorgaria a la plaça un fet distingit i atemporal.

El perquè de la decisió el trobem també en l'afició que hi havia pels coloms a finals del segle XIX. Era molt habitual veure'ls a les terrasses particulars, però no tant en espais públics.

Per la qual cosa, Ribé va pensar que la seva idea atorgaria un toc diferencial a la ciutat.

Del parc de la Ciutadella a la plaça Catalunya

El pla era clar. A Barcelona ja hi havia coloms, però la seva afluència —ni de bon tros— era l'actual. Moltes d'aquestes aus es concentraven al parc de la Ciutadella.

Imatge d'un home donant menjar als coloms durant un context de confiament per Covid el 2020

Allà, Ribé sabia que aquestes aus tenien una mena de 'devoció' pel sergent de la Urbana, Félix Torrubia. I és que, segons va comprovar, els coloms el seguien quan anava a la Ciutadella. Si anava vestit d'uniforme, els coloms seguien la seva pista quan donava menjar als cavalls que la Urbana tenia al parc.

Així que Ribé li va encomanar una missió: anar de la Ciutadella fins a la plaça de Catalunya llançant menjar. El pla era clar: uniforme, menjar i una ruta cap al cèntric emplaçament.

S'explica així el perquè de tant colom a l'espai. Ribé va creure que la seva idea perduraria i el temps li ha donat la raó. El problema? Que a partir de plaça Catalunya, aquests ocells es van començar a repartir per tota la ciutat comtal. Avui representen una de les moltes plagues que hi ha a Barcelona.

➡️ Actualitat

Més notícies: