Una dona amb la mà a l'orella en un paisatge muntanyós amb una icona d'identificació i una bandera catalana a la cantonada.
ACTUALITAT

El cognom català que segur que no has sentit mai: només el tenen 56 persones

El nom ubica els seus orígens a una popular ciutat de la demarcació de Barcelona, encara que la seva tradició s'ha estès

Segur que has sentit cognoms molt peculiars. Lluny dels més comuns i tradicionals, n'hi ha d'altres que potser fins i tot no hagis sentit mai. Aquest és el cas d'un cognom català que només tenen 56 persones a tot Espanya.

La seva localització és molt clara i tal com mostra l'Idescat totes les persones que el porten viuen a Catalunya. Es tracta del cognom Invers, i les persones que ho porten viuen a la demarcació de Barcelona. D'aquesta manera, es confirma que la seva procedència s'entrellaça amb una ciutat barcelonina popular: Terrassa.

En aquest sentit, tal com avancen des de Crònica Global, el cognom Invers es deriva de la paraula invers. Tot i que el porten poques persones actualment, no és dels menys citats. N'hi ha d'altres que amb prou feines superen la desena de persones que el segueixen conservant.

Un cognom català que sona també fora del país

Una de les dades més curioses d'Invers és que no només es pot trobar a Catalunya. Aquí, de moment, se sap que hi ha 56 persones que el porten, però no són les úniques al món. De fet, es poden trobar famílies que encara el conserven a països tan remots com els Estats Units, el Perú o el Paraguai.

Mapa d'Espanya mostrant la distribució del cognom Invers amb una bombolla de diàleg que conté la paraula INVERS.

També hi ha persones que s'anomenen Invers a Itàlia, Irlanda i Suècia. Almenys així ho expliquen des de Forebears, on confirmen que malgrat existir en altres punts del planeta, Catalunya n'és el bressol. És probable que els moviments migratoris hagin provocat que un cognom català amb arrels a Barcelona, hagi volat fins a travessar el toll.

Tot i això, la seva diversificació no evita que sigui un cognom que cada vegada el portin menys persones. Els canvis en la natalitat i la variació en la posició del cognom segons el país podrien ser algunes de les causes de la pèrdua.

Cognoms amb curiositats que parlen del passat de les famílies

Hi ha cognoms típics, llargs, estranys i en perill d'extinció. Però també n'hi ha d'altres que parlen del passat de les famílies de les persones que avui dia els segueixen portant.

Un exemple són alguns que demostren que els seus avantpassats van ser grans guerrers. Llop n'és un i avui en dia el porten més de 2.000 persones a Catalunya.

El llop, la traducció al castellà del cognom, té diverses connotacions. Valentia, ferocitat o habilitats a la caça. Sigui com sigui, la veritat és que avui dia aquest cognom català podria ser un signe més d'identitat familiar.

➡️ Actualitat

Més notícies: