Una dona amb expressió de sorpresa sosté la cara amb les mans mentre observa un ventall de bitllets d'euro, amb bitllets antics de pessetes al fons.
ACTUALITAT

Els 5 secrets de la Loteria de Nadal que qualsevol guanyador ha de conèixer

Descobreix les dades més interessants sobre els números de la Loteria de Nadal a Espanya i les seves supersticions

Cada 22 de desembre, milions d'espanyols s'asseuen davant del televisor amb l'esperança que el seu número s'emporti 'El Gordo' de la Loteria de Nadal. I la veritat és que, durant més de 200 anys d'història, aquest sorteig ha acumulat una sèrie de curiositats fascinants. Avui t'expliquem deu dades molt interessants sobre els números del Sorteig de Nadal.

El primer sorteig i les terminacions més populars

El primer sorteig de la Loteria de Nadal es va celebrar el 18 de desembre de 1812 a Cadis. Des de llavors, no hi ha hagut ni un sol any en què no s'hagi realitzat, ni tan sols durant la Guerra Civil Espanyola.

I si hi ha alguna cosa que està més que confirmada és que alguns números són més populars que altres entre els jugadors. Per exemple, la terminació 5 és la que més vegades ha resultat guanyadora, mentre que la terminació menys afortunada és l'1, que només ha guanyat El Gordo vuit vegades en més de dos segles d'història.

Muntatge fotogràfic entre una tòmbola i un dècim de la loteria de Nadal

El 13 no sempre dona mala sort

Al contrari del que molts creuen, el número 13 ha estat premiat diverses vegades. El 2016, la terminació 13 va guanyar El Gordo i també ha estat afortunada en premis menors en altres anys. Així que no tinguis por de triar números d'aquest tipus, perquè de vegades poden donar lloc a combinacions guanyadores.

L'evolució dels dècims de la loteria

Inicialment, els números i premis de la Loteria de Nadal s'escrivien en papers. Des del 1913, però, s'utilitzen boles de fusta als bombos, una pràctica que es manté fins avui.

Des de 1771, els nens del Col·legi de Sant Ildefons són els encarregats de cantar els números i premis. A partir del 1984, les nenes també van començar a participar després de la inclusió de l'educació mixta a l'escola.

El sorteig de la Loteria de Nadal va ser retransmès per televisió per primera vegada el 1957. Abans d'això, per increïble que sembli les famílies seguien l'esdeveniment a través de la ràdio.

Un home enfadat, amb una administració de loteries al fons i un cercle amb un dècim

Canvi de moneda i supersticions

Entre 1869 i 1870, Espanya va passar de fer servir escuts i reals a pessetes, cosa que també va afectar els preus dels dècims de loteria. Amb l'arribada de l'euro el 2002, els dècims es van començar a mostrar en aquesta nova moneda.

Moltes persones segueixen rituals i supersticions en comprar els dècims. Alguns creuen que fregar la butlleta a la panxa d'una embarassada o a l'esquena d'un geperut porta bona sort.

Muntatge amb un bitllet de 20 euros de fons i un dècim de la Loteria Nacional

Les "Al·leluies"

Entre els anys 60 i 70 es van popularitzar les "Al·leluies", plecs de paper amb vinyetes i versos que descrivien situacions de la loteria. Autors il·lustres com Camilo José Cela i el pintor Lorenzo Goñi van contribuir a aquesta tradició.

La Loteria de Nadal és molt més que un simple sorteig; és una tradició cultural que uneix milions de persones a Espanya, omple d'històries, curiositats i supersticions. Cada número, cada bola, i cada dècim tenen el potencial de canviar vides, i és aquesta màgia la que fa que el sorteig sigui tan especial cada any

➡️ Actualitat

Més notícies: