Fotomuntatge d'una imatge de la sequera i un calendari
ACTUALITAT

Catalunya entrarà en emergència per sequera la setmana que ve: què significa

L'estat dels embassaments a Catalunya ja s'acosta al 16% de la seva capacitat total, sent el Riudecañas, Siurana i Sau els més afectats

Catalunya entrarà en fase d'emergència per sequera "probablement" la setmana vinent. Així ho ha afirmat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, en una entrevista a Catalunya Ràdio.

El límit l'imposa l'estat dels embassaments catalans, que en arribar al 16% es decretaria la fase d'emergència. El 21 de gener, l'estat era del 16,11%, sense que les pluges dels darrers dies hagin pogut frenar la caiguda considerablement.

Aragonès ha explicat que caldrà estar pendents del consum i de les pluges, encara que no es preveuen a curt termini. Tot i això, ha agraït l'esforç de la ciutadania i els agricultors per endarrerir l'entrada en emergència. "Han entès que estem en una situació excepcional", ha afirmat el president, afegint que, si no hagués estat així no, la fase d'emergència s'hauria decretat ja fa un any.

Riudecañas, Siurana i Sau viuen els seus pitjors moments

Actualment, els pitjors pantans a escala percentual són els situats al Camp de Tarragona, Riudecañas i Siurana, amb un 2,95% i un 3,37% respectivament.

Estat actual del pantà de Sau

Tot i això, si centrem la mirada en els pantans de més capacitat, Sau s'emporta la pitjor part. Sent el segon pantà de més capacitat màxima, amb 165,26 hm³, actualment es troba a tan sols el 5,19%. D'altra banda, la Susqueda (233 hm³) i la Baells (109,43 hm³) se situen al voltant d'una mica encoratjador 21%.

200 litres per dia i habitant

Quan es decreti l'emergència, que afectarà directament 200 municipis catalans, es reduirà en 200 litres per dia i habitant per a tots els usos. Si la situació empitjora, l'emergència podria passar a un segon o tercer nivell, en què el límit seria de 180 i 160 litres per habitant i dia respectivament. A banda d'aquesta reducció en el consum permès, també es portaran a terme altres mesures que afectaran piscines privades, equipaments esportius, reg, entre d'altres.

Alhora, el conseller d'Acció Climàtica de la Generalitat, David Mascort, va anunciar un augment en les ajudes a entitats locals davant d'aquesta situació. En concret, la xifra va pujar de 90 a 200 milions d'euros.

➡️ Actualitat

Més notícies: