Imatge d'un comandament subjectant una mànega de la qual surt aigua a pressió
ACTUALITAT

El municipi català que ja ha cobrat 20.000€ amb multes per consum excessiu d'aigua

L'alcaldessa de la localitat assegura que alguns veïns fan "barbaritats" amb el consum d'aigua: "Hem trobat cases amb consums que equivaldrien als que farien 300 persones"

Catalunya pateix la pitjor sequera dels darrers 100 anys i l'emergència per escassetat d'aigua continua molt vigent als nostres carrers. Ho exemplifica el darrer anunci de l'Ajuntament de Begur, a la comarca del Baix Empordà. El consistori empordanès ja ha cobrat més de 20.000 euros en multes per consums excessius d'aigua.

Així mateix, des de l'Ajuntament també avisen que reduiran la pressió de l'aigua a tot el municipi per fomentar l'estalvi davant de l'entrada en preemergència.

Després d'instal·lar comptadors electrònics a tot el poble —i als seus adjacents, com a urbanitzacions—, l'Ajuntament ja ha interposat més de 70 multes. "De vegades només s'entén l'idioma de la sanció", va lamentar l'alcaldessa de la localitat, Maite Selva. "Hem vist dispendis d'aigua que són una ximpleria", insisteix.

Multes de 750 euros

Des de l'Ajuntament de Begur insisteixen que totes les multes s'han interposat a grans consumidors. I no sense avís previ, ja que segons el consistori, s'han posat després de fer "pedagogia" per no sobrepassar-se amb el consum d'aigua.

Quelcom que, segons les xifres, no ha passat. La resposta de lAjuntament de Begur: la mà dura. Les multes interposades fins ara són totes elles de 750€, però expliquen que la gradació —per als que persisteixin— pot ser molt més gran. Fins al punt que podrien arribar a 3.000 euros de sanció.

Comptadors intel·ligents

L'Ajuntament va instal·lar comptadors intel·ligents a tots els habitatges i empreses per rebaixar el consum d'aigua. Quelcom que, segons diuen, va servir per "monitoritzar" el consum que es feia a cada vivenda i per veure "qui malgastava l'aigua".

"Aquests dispositius, que posem a zero cada setmana, ens han ajudat molt; és una feina gairebé quirúrgica", va dir Selva.

Així, amb els comptadors intel·ligents esmentats, des de l'Ajuntament de Begur han pogut efectuar diverses sancions. Aquestes s'han interposat a gent que, per exemple, ha omplert piscines de nova construcció o ha regat els jardins. "Hi havia gent amb una preciosa gespa verda en un moment en què, per la climatologia, no podia ser", va insistir l'alcaldessa de Begur.

Piscina d'obra amb una escala
Algunes de les multes, interposades per omplir piscines | Getty Images

"Una despesa d'aigua equivalent a la que farien 300 persones"

Maite Selva, fins i tot, parla de consums d'aigua -la majoria a segones residències- que són tota una "barbaritat". "Ens hem trobat amb consums d'habitatges que equivaldrien als que farien 150, 200 o fins i tot 300 persones", admet Maite Selva. "Això és una ximpleria", sosté.

Curiosament, diversos casos de consum excessiu d'aigua s'han trobat en segones residències. Begur compta uns 4.200 habitants censats i 5.700 habitatges, dels quals uns 4.000 són segones residències.

Amb el vistiplau de l'ACA

Fa dues setmanes, Samuel Reyes, el director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), va avalar a Rac1 les multes als consumidors que gastessin massa aigua. Reyes donava suport, en aquest sentit, als ajuntaments —com el de Begur— que decidissin sancionar els veïns.

"A cap govern, ajuntament, ni a l'ACA no li agrada sancionar. Però quan tenim un recurs limitat, com és l'aigua, s'han de prendre mesures", insistia.