Aquest és el poble de Catalunya que té el nom més llarg: 35 lletres
El poble és a Girona i els veïns han decidit abreujar-lo per fer la seva pronunciació més fàcil
Els noms dels pobles i ciutats tenen un valor històric i cultural que sovint passa desapercebut. Aquests noms, coneguts com a topònims, no apareixen del no-res. De fet, tanquen informació sobre la història, la geografia o les característiques socials d'un poble.
Moltes vegades, els noms de les localitats es remunten a civilitzacions antigues, com la cèltica, romana, àrab o, a Amèrica, a les cultures indígenes.
Amb el temps, aquests topònims poden experimentar transformacions a causa de l'evolució del llenguatge i de les influències culturals. Per exemple, a Catalunya hi ha un poble que ha estat guardonat per tenir el nom més llarg de la comunitat autònoma.
Són Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura. Aquest poble, situat a la comarca del Baix Empordà, ostenta aquest títol des del 1973, amb un nom de ni més ni menys que 43 caràcters. El seu nom abasta tres nuclis de població i se sol abreujar el primer component: Cruïlles.
Amb una població de 1.200 habitants, aquest poble de Catalunya destaca pel seu llegat medieval. De fet, conserva una part de la muralla original i una torre de l'antic castell a la plaça principal del municipi.
Els més llargs d'Espanya i del món
No és estrany que a Espanya els noms més llargs pertanyin a pobles que agrupen diverses localitats. El cas més notable es troba a Madrid, amb el poble de Gargantilla del Lozoya i Pinilla de Buitrago. En aquest cas, el nom té un total de 44 caràcters i una població de 361 habitants.
Tot i que crida l'atenció per la seva longitud, en l'àmbit mundial hi ha exemples molt més impressionants. A Gal·les, per exemple, hi ha Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch, el significat del qual descriu una església a prop d'un remolí ràpid i una altra al costat d'una cova vermella. Aquest nom gal·lès és mundialment famós per la seva complexitat i longitud, però no ostenta el rècord mundial.
El Guinness World Records atorga el títol del nom més llarg del món a una muntanya a Nova Zelanda. Amb un nom en maori que té 93 caràcters: Tetaumatawhakatangihangakoauaotamateaurehaeaturipukapihimaungahoronukupokaiwhenuakitanarahu.
La història que guarden darrere
Significa "el cim de la muntanya on Tamatea, l'home dels grans genolls, conegut com el devorador de terra". La frase segueix dient que "va baixar, va pujar i va engolir les muntanyes mentre tocava la flauta per a la seva estimada". No obstant això, els habitants locals han optat per simplificar-ho i en diuen simplement Taumata.
Aquests noms llargs i complexos no només reflecteixen la riquesa lingüística i cultural dels seus pobles. Si no també la manera com la història i la geografia influeixen en la vida quotidiana dels seus habitants. Per contra, també hi ha un poble a Catalunya amb el nom ben curt.
En aquesta ocasió es tracta de Vic, una localitat que, de nou, destaca pel seu llegat medieval. La màgia de les paraules demostra que pot seguir intacta si es tracta amb l'afecte que mereix. Tant de bo alguns anys se segueixi mantenint la història que hi ha darrere de cada nucli de població i, per tant, de vida.
Més notícies: